שקף שדלף של משרד הביון האמריקני (ONI) מדגיש את החששות מההתפשטות המהירה הצי הסיני והמשך היכולת של המדינה לייצר ספינות בקצב מהיר יותר מאשר ארצות הברית.
“הסינים רואים בעשור הזה הזדמנות אסטרטגית”, אמר ברנט סאדלר, עמית מחקר בכיר ללוחמה ימית וטכנולוגיה מתקדמת במרכז להגנה לאומית של קרן מורשת, לפוקס ניוז דיגיטל. “אני לא רואה שום כיפוף לטווח הקרוב של העקומה שבה אנחנו בעצם מתחילים לסגור את הפער מול הסינים”.
ההערות של סדלר מגיעות לאחר שתמונות של שקופית לא מסווגת של משרד המודיעין הימי שהופצו באינטרנט. התמונה, שנקלטה בדו”ח אזור המלחמה, מציגה את יכולת בניית הספינות העצומה של סין בהשוואה לארצות הברית.
האותנטיות של השקופית אושרה על ידי דובר חיל הים, שהזהיר כי היא לא נועדה לניתוח מעמיק.
“השקופית פותחה על ידי משרד המודיעין הימי ממספר מקורות ציבוריים כחלק מסקירה כללית על תחרות אסטרטגית”, אמר דובר ל- Fox News Digital. “השקופית מספקת הקשר ומגמות על יכולת בניית הספינות של סין. היא לא נועדה להיות צלילה עמוקה לתוך תעשיית בניית הספינות המסחרית של סין (הרפובליקה העממית של סין)”.
השקף מראה כי למספנות של סין קיבולת של כ-23.2 מיליון טון לעומת פחות מ-100,000 טון בארה”ב, מה שהופך את קיבולת בניית הספינות של סין ליותר מפי 232 מזו של ארה”ב.
חברת EV בגיבוי CCP עם גיבוי DEM קונה קרקע מיילים של מישיגן מבסיסים צבאיים בארה”ב

המונים מניפים דגלים כדי לקבל את פני שנג’ן, משחתת הטילים המודרכים של סין 051B לוהאי, עם הגעתם לטוקיו. (Haruyoshi Yamaguchi / בלומברג)
השקף מציג גם את “הרכב הכוח הקרבי” של שני הציים זה לצד זה, הכולל “ספינות קרב, צוללות, ספינות נגד מוקשים, ספינות בירה אמפיביות וספינות עזר גדולות לתמיכה בלחימה”. ONI העריך שלסין היו 355 ספינות ימיות כאלה בשנת 2020, בעוד שלארה”ב היו 296. הפער צפוי להמשיך ולגדול כל חמש שנים עד 2035, אז יהיו לסין כ-475 ספינות ימיות לעומת 305-317 ספינות אמריקאיות.
החלק השני של השקף מספק אומדן של האחוז שכל מדינה מקדישה לבניית ספינות במספנות שלה, כאשר סין משיגה כ-70% מההכנסות שלה מבניית ספינות, בהשוואה לכ-95% מההכנסות מבניית ספינות בארה”ב.
עם זאת, ההבדל גם מדאיג, אמר סאדלר, שציין כי סין תשיג יתרון אסטרטגי על ידי סקטור חזק של בניית ספינות מסחרית.
בניית ספינות היא תעשייה אסטרטגית והם הבינו את זה מזמן, אמר סדלר על סין. “החלק הראשון היה בניית מגזר בניית הספינות המסחרית שלך… בניית ספינות מסחרית הייתה באמת המקור לכל הקיבולת העצומה הזו. זה לקח שאי אפשר לקיים בניית ספינות ימית ללא מגזר מסחרי של בניית ספינות, והסינים עשו זאת במשך 30 שנה”.
בגלל הכלכלה המתוכננת המרכזית של סין, המדינה מסוגלת לשלוט בעלויות העבודה ולהבטיח סובסידיות לתשתית בניית הספינות שלה, מה שמאפשר לסינים להציע מחיר גבוה יותר על רוב המתחרים ברחבי העולם ולשלוט בתעשיית הספנות המסחרית, אמר סדלר.
ארה”ב, אוסטרליה, יפן, גרמניה מציגות כוח במהלך תרגיל צבאי תוך פחד מסין
עַל צד צבאיסדלר ציין כי הסינים החלו לרכוש טכנולוגיה מברית המועצות, לימים רוסיה ואוקראינה, תוך דגמים רבים מספינות הצי שלהם לפי טכנולוגיה מאותן מדינות.
“אז אתה מקבל יותר עובדי מספנה, ולפעמים את המספנות המסחריות האלה, צד אחד בונה מכליות, מובילי LNG ואוניות מכולות, ובסמוך, הם בונים סיירות ומשחתות, לפעמים עם אותם עובדי מספנה”, אמר סדלר.
סדלר טען כי ארה”ב לא בנתה תשתית דומה לבניית ספינות מכיוון שלבונים הייתה רק ממשלת ארה”ב כלקוחה.
“הממשלה הפדרלית היא הלקוח היחיד… הלקוח הגדול ביותר שלך שבו אתה מרוויח הכי הרבה הוא בניית ספינות ימיות גדולות בהייטק יקרות”, אמר סדלר. “זו ההצגה היחידה בעיר עבורנו. ולמרבה הצער, בגלל שזה המצב, אף אחד לא רוצה להיות תחרותי ולבנות ספינות מכולות טובות יותר או את הדור הבא של ספינות מסחריות, וזה מה שאנחנו באמת צריכים לעשות”.

USS תיאודור רוזוולט עוזב את נמל הבית בסן דייגו. (צי ארה”ב באמצעות Getty Images)
בעוד שחלק ניכר מההתמקדות ביתרון בניית הספינות של סין התמקד ביכולותיה הימיות של המדינה, סאדלר אמר שליתרון של סין בבניית ספינות מסחרית יש גם השלכות גדולות על הביטחון של ארה”ב וכלכלה.
“בזמן שלום, המשפחה היומיומית רק מנסה להשיג חיתולים, פורמולות לתינוקות, בקבוקי מים, נייר טואלט, או בזמן COVID, PPE, מסכות. הרבה שרשרת אספקה, ספינות, תנועה, שולחים, הם קשורים לסינים לשווק או שמדובר בספינות סיניות”, אמר סדלר.
“היו לנו מכולות צבר בסין כי היה רווחי יותר להחזיק את המטען בסין”, הוסיף סדלר. “זה גרם לצבר אספקה. היו מצבים שאנשים רבים כנראה עדיין זוכרים מדפים ריקים. חלק מהסיבה לכך הייתה הסתמכות יתר על שרשרת האספקה העולמית הזו שמתרכזת בעיקר בסין”.
ספינת משא של חיל הים האמריקני של 19,000 טון עלתה על שרטון בבהריין
הדומיננטיות הזו בספנות מסחרית עולה גם כשמדובר בסכסוך פוטנציאלי, הוסיף סאדלר, וטען שהסתמכות יתר על הספנות הסינית תאפשר לסין “להטיל עלינו סנקציות ביעילות רבה” בתגובה לסנקציות היפותטיות של ארה”ב אם הן יהיו תוקפניות יותר. מסביב לטייוואן.
“ארה”ב מסתמכת על יותר מ-80,000 ביקורים כדי לשמור על כלכלתה עם דגל חוץ, כדי להדליק את האורות… המסחר והתעשייה מזמזמים”, אמר סדלר. “אז אם הסינים בעצם יוצאים מהשוק הזה בעצמם, אנחנו מאבדים את היכולת לקיים את הכלכלה שלנו, והזעזועים של זה לא ממש מוערכים”.
דיווחים מה-South China Morning Post השבוע מצביעים על כך שסין עשויה להתקרב לבניית ספינת מלחמה ענקית נוספת, כאשר תמונות מקוונות מציגות עובדים במספנת Hudong-Zhonghua אוחזים בדגלים ליד מה שנראה כספינת תקיפה אמפיבית מהדור החדש.
בסכסוך ישיר פוטנציאלי עם סין, סאדלר טען שההשלכות של הפער בבניית ספינות יהיו “קשות עוד יותר”, והצביע על עסקאות אפשריות דומות ל מלחמת העולם השנייה. את ההשלכות של המצב ניתן היה לחוש גם בקרב בים, שבו לסין תהיה היכולת לייצר, לתקן ולהחליף כלי שיט בקצב מהיר יותר מארצות הברית.
למרות האיום הממשמש ובא, אמר סאדלר כי ארה”ב לא פועלת לקראת המטרה של הגדלת מספר ספינות הצי האמריקני.
“כל תקציב בשלוש השנים האחרונות תחת ממשל ביידן… כל התוכניות ארוכות הטווח הן לצמצם את גודלו של חיל הים כשהסכנה הולכת לכיוון השני, היא עולה”, אמר סדלר.
על פי דו”ח של איגוד הצי של ארצות הברית מוקדם יותר השנה, הנשיא ביידן התקציב המוצע לשנת הכספים 2023 דרש לקצץ 15 ספינות מצי חיל הים. בעוד שההצעה אפשרה מימון לבניית תשע ספינות חדשות, היא גם הציעה לבטל 24 ספינות, מה שהוביל לצמצום כולל של הצי.

הנשיא ג’ו ביידן (ברנדן סמיאלובסקי / AFP באמצעות Getty Images / File)
טייס חיל הים עושה טעות חשובה לפני ש-F-35C מתרסקת בארה”ב קארל וינסון בים הדרומי של סין
תקציב שנת הכספים 2024 של ביידן קרא גם להסרה של 11 ספינות, תוכנית שנמתחה על ידי הסנאטור רוג’ר וויקר, ר-מיס., החבר בדירוג ועדת השירותים המזוינים של הסנאט.
“אנחנו צריכים לעבוד במהירות כדי להרחיב את הצי הימי שלנו”, אמר וויקר בהודעה לעיתונות מוקדם יותר השנה. “כפי שאמרתי, גודל הצי של סין מתגמד משלנו, ובכל זאת משרד ההגנה מציע לבטל את הספינות. חיל הנחתים לא יכול היה לעזור לקורבנות רעידת האדמה בטורקיה רק לפני כמה חודשים כי הצי לא עזר יש מספיק ספינות אמפיביות”.
וויקר עמד במרכזו של מאמץ משנת 2017 להציב יעד להגיע לצי חיל הים של 355 ספינות, הצעה שהפכה לחוק בחוק הרשאות ההגנה הלאומית משנת 2018 לאחר שחתם עליה. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.
אבל הצעות התקציב בשנים שחלפו מאז לא עמדו בציפיות הללו, כולל הצעתו של ביידן מ-2024 שקראה לקצץ ב-11 ספינות.
בשיחה עם עיתונאים על הקיצוצים המוצעים מוקדם יותר השנה, אדמירל האחורי ג’ון גמבלטון אמר ששמונה מתוך 11 הספינות חוסלו לפני “סוף חיי השירות” כתוצאה מ”מצב החומרים של הספינות, שנותר החיים, העלות ולאחר מכן זמן השדרוג. “
“שש הספינות הללו לא עברו את ניתוח החזר ה-ROI הזה. בנוסף לזמן ולכסף שנחסכו במכירה זו, נפנה גם יותר מ-1,500 מלחים כדי לתמוך במאמצים בעדיפות גבוהה יותר”, אמר גמבלטון.

מְחוּמָשׁ (טום ברנר/בלומברג דרך Getty Images/File)
לחץ כאן כדי להוריד את אפליקציית FOX NEWS
כשנשאל לגבי הצי של חיל הים שעדיין מרחף מתחת ל-300 ספינות במהלך אותו תדרוך, אמר תת שר חיל הים, אריק רייבן, לכתבים כי “מוכנות, מודרניזציה… וקיבולת, בסדר הזה, הם סדר העדיפויות ש… מניע את התקציב הזה”.
“אנחנו כל הזמן עובדים עם שותפי התעשייה שלנו כדי לוודא שאנחנו לא רק מממנים, אלא גם מקבלים משלוחים של ספינות בזמן וביעילות”, אמר רייבן.
הבית הלבן לא הגיב מיד לבקשתה של פוקס ניוז לתגובה.
לדברי סאדלר, כישלונה של ארה”ב להשקיע כראוי ביכולת בניית הספינות שלה אינו “נושא מפלגתי”. הוא טען כי “המנהיגים הפוליטיים של שתי המפלגות כשלו בנושא זה”.
סאדלר הוסיף כי המחוקקים צריכים “להתייחס ברצינות לאיום” ו”להציב תוכניות ותקציבים ש… מגדילים את חיל הים”.
“אנחנו צריכים עקביות בתקציבים”, אמר סדלר. “עלינו למצוא דרך להחזיר לעצמנו את היתרון התחרותי שלנו כדי שתהיה סיבה, מרחב שוק רווחי לאמריקאים צעירים לרצות להצטרף למשהו חדש, מרגש, ושהם יוכלו להתפרנס ממש טוב בבניית ספינות . זה פשוט לא קיים כרגע”.